Prekrásny skanzen.

18.11.2012 16:31

 

Boli sme pozrieť v tomto rodinnom skanzene  je prekrásny z celej Oravy.Všetko je v ňom porobené doslova pekne postavené, podľa terénu pozemku.Nespočetné množstvá historických predmetov, ktoré nám zanechali naši otcovia a praocovia.Mirko patrí vám veľká vďaka, že ste za 3 roky vybudoval jeden z najkrajších skanzenov na Slovensku. Nájdete tu množstvo užitkových vecí, ktoré patrili do každodeného života  ľudí pri práci.Prekrásna gazdovská izba nová postavená. Gazdovská maštaľ celá opravená z dnuka aj z vonku, klenbovaná je tak spravená, ešte sme takú nevideli, vyzerá ako obývačka. A čo všetko je v nej: obrazy, stoličky, stôl,krosná, skrine a prekrásne vyšívky od vašej mamičky.Taktiež tam nájdete kopec iných pekných vecí, ktoré Miroslav odkúpil.Niektoré z týchto starožitností majú vyše 90 rokov a boli posvätená jedným maďarským kňazom.Nachádza sa tam taktiež jedna postel o ktorej sa hovorí, že ženy ktoré v nej spali ostali tehotné. Páčil sa nám aj ten betlehem s Ježiškom v maštali.

Každý máte možnosť, navštíviť tento unikátny skanzen. Uvidíte že nám dáte za pravdu.Sme radi, že takýto človek, ako je Mirko dokázal všetko pekne spraviť  a o všetko sa stará.A to si popritom na všetko sám dokázal zarobiť, sme rady, že sme ho spoznali aj osobne. Veď jeho život bol taký vždy sa dokázal presadiť či v práci či vo športe.jednoducho má nato. Jeho vzorom mu boli jeho rodičia mamička, ktorá ešte žije.budeme sa snažiť prísť ju pozrieť aj kvietok položiť na hrob Ondreja jej manžela.tento statočný  a skromný veliteľ, nech odpočíva v pokoji vo svojej rodnej obci aj s jeho otcom Jánom Mišekom, ktorý tiež bojoval v 1. Svetovej vojne Kragujevaci v juhoslávii. Aspoň si zaslúžia to aby sa o nich aspoň písalo a takto si ich pripomenúť.

PS: Mirko nezabudnite dať fotky z Gazdovskej maštale na svoju stránku, slúbili ste nám nech ľudia vidia, že píšeme pravdu o Vás.Ďakujeme za to čo robíte pre Oravu a Slovensko. Prajeme veľa zdravia a radosti, celej vašej rodinke a vašej mamičke.Veselé Vianoce a Šťastný Nový Rok.

                                                                           Trenčania Ondrej, Tibor, Jaroslav a Deniska.  

—————

Späť