Pekný skanzen.

02.10.2012 11:32

 

Expozíciu Miroslava Mišeka, čo vybudoval a vytvoril z rozsiahlej zbierky historických predmetov, Ktoré zozbieral po povalách starých domov, kaštieov kde pracoval.Tvoria ich úžitkové veci, ktoré patrili do každodenného života ľudí pri práci.Ako od poľnohospodárov, krajčírov,obuvníkov, tesárov zo zemianstva nespočetnej zbierky prekrásnych vecí z rôznych kútov Slovenska.

Skanzen bude mať presne 4.12.2012 už 3 roky čo ho Miroslav otvoril.je to niečo prekrásne a ešte vidieť ten majetok, čo ide dať do maštale ako: obrazy, staré historické postele pribudne aj betlehem, kde sa narodil Ježiš Kristus a mnoho iných vecí a k tomu je všetko pekne spravené.Miroslav nám povedal, že dá všetky fotky na internetovú stránku, aby si to mohli pozrieť aj ľudia chorí , starenky a starci a taktiež invalidi, ktorý nemôžu navštíviť skanzen osobne a le takto cez internet.V skanzene je bezplatné WC a aj vstup. Nechýbalo ani výborné občerstvenie z minulosti čo jedávala vaša mamička, ktorú sme aj navštívili a pomohli pri hrobe Ondreja. Ondrej bojoval od Staligradu až po Duklu, bol výborný veľitel.Skromný človek,ale nikdy ho nič neodradilo.Veril v pána boha a stáô si za svojím, že bol kresťan.

 

PS: Vaša mamička nám povedala, že gazdinka sa pozná podľa pitvora (verandy) a gazda podľa dvora.Aj mi sme si všimli veľký poriadok všade a už je 18 rokov vdova. Po manželovi Ondrejovi, ktorý si vytrpel pre slobodu ľudí dosť. Ani sa mu nesnívalo , že jeho vnuk Miro bude mať ženu zo Staligradu, kde bojoval statočne proti Paulusovej armáde. Aj takýto človek žil na Orave v obci Oravská Poruba medzi Chočom a Rosudcom.

Želáme veľa zdravia, šťastia a úspechov.Odporúčame kolegom zo školstva, aby ich nič neodradilo a navštívili skanzen. Ktorý je jeden z najkrajších skanzenov na Slovensku.Stačí len vytočiť číslo na Miroslava a nespoliehať sa na druhé osoby. ( obecný úrad, ktorý nemá so skanzenom nič spoločné)

                                                                                              Učiteľky z Bratislavy   Janka a Olinka. 

—————

Späť