Miroslav Mišek - Odpoveď na článok Učiteľky z Košíc

21.09.2013 00:00
Tak ako išli ľudia za prácou po celej Europe, aby mali ich rodičia  a ich rodina za čo žiť a jesť.Tak aj môj otec Ondrej sa vybral za prácou do Nemecka, mal vtedy 17 rokov a išiel  so starším pánom od neho s Jánom Hoťkom. tiež z Oravskej Poruby. Bola to práca v prístavnom meste Hamburg, kde sa už v tej dobe vozila ruda po mori zo Švédska, Nórska na výrobu zbrojného priemyslu.Otcovi keď prišiel dali slovník židia, ktorí tam pracovali a rozdeľovali prácu a robili tiež, ako otroci, aby sa naučili základné veci po nemecky, čo budú ludia potrebovať od oblečenia až po mydlo pri práci.Židia mu videli  že má modlitebnú knižku, ktorú mu dala jeho mama  do baťôžka, keď sa lúčil aj s otcom. Povedala mu, že keď ti bude najťažšie: "Neboj sa otvor si spevník a pomodli sa".
Židia si to všimli  tak chodil s nimi raz v mesiaci v nedeľu večer  po práci do kostola. Mama mu povedala neboj sa Pánboh nieje náhlivý, ale pamätlivý. Otec si tieto slová nosil vo svojom srdci. Ku židom cítil veľkú lásku a oporu v cudzom svete nikdy ho neoklamali.Môj otec na to nikdy nezabudol, počas celých bojov za 2 svetovej vojny, mali v ňom a v jeho ľuďoch  čo bojovali pri ňom veľkú oporu a pomoc, keď sa dozvedel od Nemcov čo chystajú zo židmi urobiť, ktorí sa dostali do zajatia. hneď neváhal a išiel im na pomoc.
Po roku otvárali  v tomto závode halu na výrobu tankov a pozvali na otvorenie tohto tyrana ľudstva Hitlera, stiahli všetkých ľudí aj židov, ktorí tam robili a mal príhovor Hitler, takto budú robiť celá Europa a Slovania pre našu ríšu pre Nemecko veľkým potleskom. Otec ho videl a počul na pár metrov od seba. Už vedel čo pripravuje. Ale že ľudia pôjdu do plynových komôr a koncentrákov. Čo tento tyran ľudstva dokázal praktizovať, tolko ludí bola pre otca nočná mora. Denno denné zomieranie ľudí vypaľovanie dedín za živa umierali upálení vo svojich domoch.
Ťažko sa to píše aj to je len časť pravdy pre mladých ľudí. Nikdy nech nezabudnú na zverstvá na ľuďoch, čo sa robilo a položili im kvietok na tieto hroby. Veď už posledné čo môžu dať týmto ľudom.
 
PS: Aj môj článok je už posledný na mojej stránke už nepribudnú žiadne. Dnešná doba je plná  zákerných ľudí a falošných s veľkou závisťou. Ďakujem za pochopenie a prečítanie. Veď každý môže písať o svojej minulosti a súkromia.

—————

Späť