Ján z Košíc - Zážitok, skutočnosť

23.02.2014 19:38

Veľká vďaka Mišekovci, taký pekný skanzen máte na Orave a to aký statočný človek tu žil. Poznal som vášho ocka Ondreja,chcem aj ja napísať pár riadkov ako Matúš z Prešova skutočnosť a pravdu.
Ondrej ako účastník priamych bojov o Stalingrad bol po vojne so mnou aj s troma dôstojníkmi pozvaní ruskými veliteľmi na Piskorionovom cintoríne, kde odpočívajú státisíce občanov, vojakov aj iných národností, ktorí umierali od hladu počas blokády v bojoch o Stalingrad. Je tam nápis-Kiež nik nezabudne.
Tvoj otec tam stál ako z kameňa ani nedýchal. Ako keby ho tý mŕtvy ľudia nechceli pustiť. Vždy si spomeniem na tohto výnimočného dobrého človeka. Máme ho aj na fotke s tým krížikom čo dostal od nemeckého kňaza.
Ondrej spi v pokoji, ved si vytrpel toho dosť.

PS:Tvoja sila bola viera v Pána Boha.
Ved ty si nestrašil Nemcov ani si sa nehral na partizánov.Tvoje meno je napísané ďaleko od tvojho domova.Kde si bol a čo si robil.
Bojoval za slobodu ľudí a národov, pre lepší život. Česť tvojej pamiatke Ondrej.

Poznámka: aj za druhej svetovej vojny bol boj o politické funkcie aj v Buzuluku sa tiež odohrával. Ondrej by vedel o tom rozprávať. Aj v tej dobe niektorí ľudia nepoznali čo je skromnosť a pomoc druhým ľudom.ako je to dneska.Každý berie len pre seba.

Ďakujem za prečítanie a prosím pána Mišeka, aby to bolo uverejnené na jeho stránke. Akého mal dobrého, skromného otca, ktorý vedel lásku aj prijímať a dávať ľudom, ktorý ju potrebujú.

 

—————

Späť